Løb – 10K, halvmaraton og maraton

10km-malagaDenne weekend løb jeg entreculturas 10km i Malaga. Det er første gang i mange år, at jeg har deltaget i et løb. Jeg mener at sidste gang jeg deltog i et løb, var Århus 1900 stafetten, for omkring 15 år siden og før det har det været skolernes motionsløb i folkeskolen.

Planen er at løbe halvmaraton i Malaga d. 22. marts og engang efter sommer løbe en hel maraton. Jeg har endnu ikke valgt, hvor jeg gerne vil løbe maraton, da jeg først for nyligt besluttede at løbe maraton også. Først skal halvmaraton løbes og så må jeg se hvordan det går. Paco fortalte mig, at ham og Jose ville løbe halvmaraton, så jeg tilmeldte mig også, da jeg i et stykke tid havde tænkt over, at jeg gerne ville prøve at løbe en maraton. Så en halvmaraton lød som en god måde at starte på og få afprøvet benene på en længere distance. 10 km. distancen her, var så en slags opvarmning til halvmaraton, så jeg kunne se, hvordan jeg klarede den.

Jeg havde ikke rigtig forberedt mig til at løbe 10km, så jeg var lidt i tvivl om, hvilken tid jeg skulle gå efter. Min forberedelse har været 2x 5 km og en enkelt 8 km løb i de sidste par uger. Men jeg regnede med, at jeg burde kunne løbe den på under 50 minutter. Crossfit har givet mig en rimelig god form, så jeg burde kunne løbe i et fint tempo.

Paco og Jose skulle også løbe den, da det er en del af forberedelsen til at løbe halvmaraton. Deres mål var dog at løbe den på omkring 1 time, så vi skulle ikke følges ad.

Da vi skulle starte, havde vi fået placeret os midt i feltet. Det var en ret stor fejl, skulle det vise sig. For det første tog det mindst et halvt minut at komme frem til startlinien, da løbet blev skudt i gang. Derefter var der så mange løbere, at det var svært at komme frem i feltet, da mange valgte at løbe sammen på stribe. Flere gange i løbet af den første kilometer, løb jeg uden for afmærkningen eller hoppede over den, for at løbe på nogle brosten, for at kunne overhale folk. Først efter den første kilometer, var der så stor spredning, at man kunne finde et godt løbetempo. Så hvis man gerne vil løbe en smule stærkt, skal man altså ikke placere sig midt i feltet til start.

Jeg løber med mit garmin forerunner 220 ur, hvilket er fint, så jeg kan se hvilket tempo jeg løber i. Den første kilometer så jeg ikke tempoet, da jeg havde så travlt med at komme uden om folk, men så bagefter at jeg løb den på 5.01. (Jeg startede først uret da jeg kom over målstregen). Den næste kilometer løb jeg på 4.28, hvilket føltes som et godt tempo og løb mellem 4.30 og 4.42 de næste 5-6 kilomter, hvorefter jeg satte tempoet lidt op. Det skete, da jeg blev overhalet af et par løbere, der havde triatlon Malaga på trøjen. Jeg tænkte at måske kunne jeg holde deres tempo. Men det var lige i overkanten, da de løb omkring 4.20 per kilometer, så jeg regnede ikke med at kunne holde det tempo resten af vejen. Jeg skruede dog lidt op for tempoet så det var omkring 4.25 de næste par kilometer og sluttede af med 4.08.

Da vi løb langs strandpromenaden, var der begyndte at komme en del folk, da klokken var ved at være tæt på 12.00. Så det blev til lidt undvigelser af cykler og fodgængere og samtidig var der også en del af de langsomme og de gående fra 5 km. man skulle overhale. De vil meget gerne gå på linje, så det kræver at man lave lidt undvigemanøvre ind i mellem. Tæt på målstregen lige ved et sving, blev jeg nødt til at ringe med ringklokken (råbe), for man har godt med fart på til sidst og når der går 3 på linje rundt i et sving, kan de godt være lidt i vejen. Der var en spanier, der løb lige bag mig, som bandede noget så frygteligt over de fodgængere der kom i vejen til sidst.

Jeg kom i mål i tiden 44.59 hvilket rakte til en delt 60. plads af 529 løbere. Det var tiden i følge den officielle tid, men den reelle tid har de åbenbart ikke helt være i stand til at styre, da de har skrevet den samme tid i de to kolonner. Der er en tid ifølge det officielle ur og så er der den tid man har, fra man passerer målstregen. Der kan godt være en del forskel, når der er mange løbere foran en. Man får ellers en chip, som skulle styre det, så de registrerer når man kommer over målstregen til at starte med. I nogle af de andre byer, hvor der også blev løbet, kan man se to forskellige tider, men i Malaga, var det åbenbart for svært for dem. Se tiderne her. Så jeg kan ikke helt se, hvor lang tid jeg brugte på at komme over mållinien til start, men gætter på omkring 30 sekunder.

Med den trafik der var i starten, som sænkede farten en del og de 30 sekunder ved mållinien, vil jeg tro at jeg kunne have gjort det et minut hurtigere. Så målet for næste gang jeg skal løbe 10 km. må være, at skære et par minutter af. Jeg vil mene at 42 minutter vil være en god tid og måske kan jeg afslutte året med at være i stand til at løbe den på 40 minutter.

Paco og Jose kom ind i tiden 60.29, som nr. 403 og 404.

Det var ret sjovt, at prøve at deltage i et løb, så jeg tror jeg vil begynde at forberede mig mere seriøst til halvmaraton. Jeg har kun halvanden måned til at forberede mig, så jeg skal til at løbe lidt mere :). Hvis jeg så også kan smide et par kilo inden, vil det måske være realistisk at løbe den på under 1 time og 40 minutter. Men målet er at jeg kommer under 1 time og 50 minutter. Da jeg løb omkring de 4.30-4.40 per kilometer, virkede det som et godt tempo, som var til at holde.

Det kan være at jeg også tilmelder mig et par andre løb i løbet af året.

 

This entry was posted in Historien er sand. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.