Hej og farvel i Spanien

Når vi møder en person man kender i Danmark, siger man normalt Hej. I Spanien har man lidt flere valgmuligheder og det interessante er at man også kan sige Farvel (Adios). Så gør man jo straks opmærksom på, at man ikke gider snakke med personen, men blot hilser fordi man er høflig. Man kan også sige, Vi ses (Hasta luego) og man bruger det, selvom at man ikke har aftalt at mødes senere eller forventer at se personen senere. Hej (Hola) er selvfølgelig også brugt og er mit foretrukne valg, men nogle gange siger jeg også Farvel, mest fordi jeg syntes at det er sjovt, når det ikke er noget jeg har brugt nogensinde i Danmark. Det er dog ikke så ofte, jeg får muligheden for at bruge Farvel.

Der er visse situationer, hvor man bruger det ene eller det andet udtryk. Hej bruges når du møder nogen og stopper for at snakke med dem. I den situation ville det være lidt underligt at sige Farvel. Farvel, hvordan går det? Kommer I til festen i aften? Mange gange inviterer Hej til at man stopper og snakker, og netop derfor er det så smart, at man har de andre udtryk, så man kan gøre opmærksom på, at en samtale ikke har interesse. Farvel og Vi ses bruges som I nok har forstået, hvis man hilser på nogen, hvor det ikke er oplagt at stoppe for at snakke.

Da jeg første gang oplevede at man brugte Farvel i stedet for Hej, var første gang jeg skulle møde svigerfamilien. De har et hus i den landsby, hvor de voksede op i Vestspanien. Det er en meget lille landsby, hvor de har en fårehyrde udenfor byen, gader af sten og alle kender hinanden. Da vi ankom til byen, vidste de fleste hvem Kati var og når man går rundt i byen hilser man på folk og mange gange brugte man Farvel. Jeg sytnes det var god humor, så jeg sagde Farvel til alle.

Det kunne være interessant at bruge Farvel i Danmark, for jeg tror mange ville blive fornærmede eller opfatte det som en provokation. Hvis man man bruger Vi ses, ville det nok give en del forvirring, hvis man ikke har aftalt eller regner med at mødes senere. Så hermed en opfordring til at udfordre det danske sprog og se hvordan folk reagerer på det.

Her er lidt muligheder

Uformelt

Hola = Hej

Hola que tal? = Hej, hvordan går det

Hola como estas? = Hej, hvordan har du det?

Que tal? = Hvordan går det?

Que pasa? eller Hola, que pasa? = Hvad sker der?

Jeg vil lige nævne, at når man spørger til hvordan det går, er det ikke altid nødvendigt at svare. Man kan også bare svare Hola, que tal?. Eller hvis man siger Hola, que pasa, kan man svare med samme udtryk. Det er lidt som at sige hej.

Hvis man ikke stopper for at snakke

Hasta luego = Til senere eller vi ses

Hasta mañana/hasta el jueves = Vi ses i morgen/Vi ses på torsdag. Mere specifikt

Adios = Farvel

Disse udtryk bruges selvfølgelig også, når man faktisk siger farvel til folk.

Formelt

Buenos dias = Godmorgen bruges indtil middag

Buenos tardes = Godeftermiddag frem til aftensmad som er ved 21.00-22.00 tiden

Buenas noches = Godaften. Fra efter aftensmad

Mindre brugte udtryk

Hasta la vista = Til vi ses. Dette udtryk bruges meget sjældent.

Hasta pronto = Vi ses snart. Dette udtryk bruges nogle gange

 

This entry was posted in Privat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.